Utbildnings- och kompetenskrav mellan åren 1995 och 2025 - en cirkel som sluts

Utbildningen för att bli kvalificerad revisor har genomgått förändringar från år 1995 fram till idag, skillnaderna på det stora hela har dock varit relativt små. Grundkravet har alltid varit en teoretisk utbildning motsvarande en kandidatexamen och praktisk utbildning om tre år.

I och med Sveriges inträde i Europeiska unionen (EU), då med namnet Europeiska gemenskapen (EG), år 1995 så blev revisorsutbildningen anpassad till EU-normen. Normen var en kandidatexamen och tre års praktisk utbildning. För att bli godkänd revisor krävdes en avklarad revisorsexamen, där de teoretiska kraven innebar en kandidatexamen med inriktning på företagsekonomi samt en treårig praktisk utbildning. För att bli auktoriserad revisor ställdes ännu högre och ytterligare krav. Det krävdes godkänd högre revisorsexamen, vilket innebar ytterligare studier på 60 högskolepoäng och två års praktisk utbildning utöver de tre år som redan ingick. Universitetsstudierna saknade specifika krav vad gäller ämne eller nivå, men den praktiska utbildningen skulle fokusera på stora eller svårreviderade företag. Detta system var i bruk mellan åren 1995 och 2013.

År 2013 avskaffades möjligheten att bli godkänd revisor med examen. De godkända revisorer som avlagt revisorsexamen erhöll titeln auktoriserad revisor. Godkända revisorer som inte avlagt examen fick behålla titeln godkänd revisor. Den enda kvarvarande revisorskategorin som blev möjlig att avlägga examen för var från och sommaren 2013 auktoriserad revisor. De nya kompetenskraven för auktorisation var en teoretisk utbildning om tre år, kandidatexamen med redovisningsinriktning, och en treårig praktisk utbildning. Utöver detta kräves ytterligare två år som fick fördelas mellan teoretisk och praktisk utbildning. Totalt åtta år förkunskaper för att avlägga revisorsprov. Detta system var i bruk mellan åren 2013 och 2018.

År 2018 infördes nuvarande utbildningskrav för auktorisation. Utbildningstiden kom att utgöra ett basblock med kandidatexamen och tre års praktisk utbildning., i likhet med systemet som varade mellan åren 2002 och 2013. Kravet på redovisningsinriktning på kandidatexamen slopades, dock med fortsatta krav på studier i vissa obligatoriska ämnen, som exempelvis redovisning. Provet för revisorsexamen förblev oförändrat. Under de senaste 30 åren har kraven rört sig i en cyklisk utveckling – i dag är vi i flera avseenden tillbaka där vi en gång började.